Hoe introduceer jij een nieuw project, een nieuwe werkwijze of een strategie zodat iedereen je snel begrijpt? Val je ook in slaap bij de zoveelste saaie Powerpointpresentatie en heb je geen tijd om ook nog eens al die dikke verslagen door te worstelen? Een praatplaat zorgt ervoor dat jouw verhaal, een nieuw project, een verandering binnen het bedrijf, een proces of de uitleg over een nieuw product, wordt vastgelegd op een originele en sprekende manier.
Maak indruk met een praatplaat
Je zult zien dat zo'n tekening al snel reacties uitlokt waardoor je gemakkelijk met de collega's uit je team of afdeling in gesprek raakt. Vandaar ook de naam 'Praatplaat'. Door begrippen en symbolen te visualiseren komt de inhoud écht bij mensen binnen, worden snel verbanden gelegd én wordt alles veel beter onthouden. Om de tekening kracht bij te zetten, kunnen er natuurlijk ook teksten bij geplaatst worden. Mijn tekenstijl is heel herkenbaar, zo vind ik het erg leuk om kleur te gebruiken en de sfeer van de plaat vooral luchtig te houden (afhankelijk van het onderwerp natuurlijk). Omdat ik voor mijn werk bij Saxion ook veel met teksten bezig ben (schrijven, redigeren etc.) kan ik je ook daarbij helpen.
Hoe komt een praatplaat tot stand?
Allereerst stuur ik je een 'intakeformulier' (of je gebruikt het formulier op mijn website) met daarop een aantal vragen. Bijvoorbeeld: voor wie is de praatplaat bestemd? Wat is het doel van de praatplaat? Wil je informeren, overtuigen of kennis delen? Welke kleuren wil je terugzien en welke symbolen of begrippen moeten er absoluut in voorkomen. Op basis van jouw antwoorden ga ik zo snel mogelijk aan de slag. De doorlooptijd is maximaal twee tot drie weken.
Vooraf spreken wij een vast tarief af voor de praatplaat, zodat je achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.
Conceptversie
Zodra de praatplaat klaar is, krijg je eerst een conceptexemplaar toegestuurd zodat je je feedback kunt doorgeven. Pas als je helemaal tevreden bent, krijg je de definitieve plaat in een bestandsformaat naar wens (bijv. JPG, JPEG of PNG) toegestuurd.
Bestandsformaten
JPG geschikt voor:
• afbeeldingen met veel verschillende kleuren
• afbeeldingen met veel lichte en donkere delen
Png geschikt voor:
• afbeeldingen met veel kleuren
• (een kleurverloop naar) transparantie
• afbeeldingen waarbij de bestandsgrootte geen probleem is (geen kwaliteitsverlies)
Gif gebruik je het beste voor:
• afbeeldingen met weinig kleuren zoals logo’s of iconen
• animaties
• eenvoudige afbeeldingen waar al weinig kleur in zit zoals lijntekeningen
Dan heb je ook nog het SVG-formaat. Dit formaat is minder bekend en staat voor: scalable vector graphics. Dat betekent dat je de afbeelding zo groot kunt weergeven als je wilt, maar dat deze toch scherp blijft. De afbeelding bestaat namelijk niet uit rasters. Een Jpg-bestand kun je via deze link eventueel omzetten naar SVG-formaat.
Neem contact met me op
Ben je benieuwd naar het effect van een praatplaat in jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact met me op via telefoonnummer: 06 - 108 160 21 of per mail: ahk1966@hotmail.com (of j.n.homan@saxion.nl). Misschien spreken we elkaar dan snel.